blog

Waarom retentiemarketing essentieel is voor jouw business.

By 10 oktober 2017 No Comments
Is uw klant nog wel blij met u? Of geeft u uw klant alleen aandacht als de klant iets bij u koopt? Bestelt uw klant meer, als hij meer van u zou vernemen? Is het niet gemakkelijker bestaande klanten te behouden en te bewegen tot verdere aankopen, dan nieuwe klanten te werven en te overtuigen tot een eerste aankoop? Uiteindelijk is dit laatste het meest winstgevend voor uw bedrijf. Een kleine groep vaste klanten leveren vaak het gros van de omzet.

 

Al deze overwegingen maken vele ondernemers, u wellicht ook. Klantrelatiebeheer is belangrijk, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Als ondernemer vervult u al vaak veel rollen naast elkaar (CEO/ CFO / HR /Marketing etcetera). De waan van de dag in het runnen van een bedrijf zorgt ervoor dat belangrijke zaken blijven liggen, waaronder aandacht voor klantbehoud.

WeAreBonsai is een jong bedrijf wat zich voornamelijk richt op Retentie Marketing. In een vraaggesprek met een van de oprichters komen we er achter wat retentie marketing eigenlijk is en wat dit bedrijf andere bedrijven te bieden heeft met betrekking tot klantbehoud.


 

Laten we beginnen met: wat is de definitie van Retentiemarketing?
Retentiemarketing (Retention marketing) is een marketingaanpak die is gericht op het aangaan en in stand houden van een langdurige relatie met afnemers. Hierdoor wordt het herhaald koopgedrag gestimuleerd. Bron:CRMbegrippen.nl

Klinkt mooi, maar waar beginnen we?
Het zien van de klant als mens. Met de menselijke benadering is de kans groter dat de klant een herhalingsaankoop verricht. De interactie met de klant is van groot belang. Als je via een webshop werkt is het belangrijk om een bezoekende klant via een chatbox te vragen of de klant kan vinden wat hij zoekt en/of je hem kunt helpen. 

Die menselijke benadering en interactie snap ik, maar daar alleen red je het niet mee?
Nee, klopt helemaal. Als ik het zou samenvatten, de klant wil aandacht. Als iemand eenmaal klant bij je is geworden, dien je met deze klant in gesprek te gaan over het geleverde product, de situatie van de klant  en over toekomstige wensen. De kans wordt dan groter dat er een herhalingsaankoop plaatsvindt. Voor herhalingsaankopen is natuurlijk je product en service van belang.

Bij het product, wat is er allemaal belangrijk?
Het product moet doen wat het belooft. Per sector waarin je producten of diensten aanbiedt kan het accent anders liggen. Ons concept legt de focus bij de ontzorging van onze klant op het gebied van klantbehoud.

Hoe moet ik dat precies zien?
Elk bedrijf moet zichzelf de vraag stellen: “Waarom koopt deze klant bij mij?”, “Wat is mijn toegevoegde waarde?” . Ieder bedrijf heeft te maken met concurrentie. De klant heeft een reden om een product te kopen. Die reden is belangrijk om te achterhalen. Redenen zoals: prijs, levering, vertrouwen in merk, vertrouwen in leverancier, aanbeveling door relatie via gesprek of social media, noodzaak etc. Deze redenen bepalen de toegevoegde waarde voor een klant. Als deze toegevoegde waarde geleverd wordt, is de klant bereid om de gevraagde prijs te betalen.

En waarin verschilt retentiemarketing zich ten opzichte van gewone marketing?
Meestal is marketing gericht op het werven van nieuwe klanten. Nieuwe klanten kennen jouw product niet en de service eromheen. Bestaande klanten hebben dit al wel ervaren, kunnen hier tevreden of ontevreden over zijn. Retentiemarketing is er op gericht om met bestaande klanten in gesprek te blijven, ze aandacht te geven en zo herhalingsaankopen te stimuleren. Binnen de organisatie moeten soms processen veranderen, bijvoorbeeld speciale loketten voor bestaande klanten. Belangrijk is de aandacht en waardering van de bestaande klant. En het sleutelwoord is communicatie!

Lekkere monoloog, leg maar weer uit!
Over het algemeen is marketing- en communicatiestrategie gericht op algemene communicatie. Dat betekent meestal dat de informatie generiek is, gericht is op algemene producten. Terwijl de bestaande klant op basis van gedrag aangeeft waar hij of zij belangstelling voor heeft. Dat houdt in dat de communicatie met bestaande klanten om retentiemarketing succesvol te maken, vraagt om meer gerichte informatie voor bestaande klanten.

Het leveren van meer gerichte en aan de klant aangepaste informatie en communicatie geeft de klant het gevoel van aandacht en krijgt hij toegevoegde waarde.

En waar passen jullie met We Are Bonsai nu in dit hele verhaal? Wat is jullie toegevoegde waarde?
Veel ondernemers hebben het al heel druk. Er is vaak een verminderde aandacht voor klantretentie, terwijl dit zo belangrijk is. Onze toegevoegde waarde is als volgt: Wij ontzorgen onze klant in het geven van aandacht en waardering aan zijn klanten. Meerdere keren per jaar krijgen de klanten van onze klanten een teken van aandacht en waardering. Dit doen wij door middel van een kleine attentie (bijvoorbeeld verfijnde chocolade) en een begeleidend schrijven. Hiermee benaderen we de klant actief, zoeken we de interactie en als het kan starten van de communicatie. Wij kunnen dit proces voor onze klant volledig naar ons toe trekken of onze klant hierin ondersteunen. De kosten van retentiemarketing liggen lager dan ‘gewone’ marketing, oftewel, meer omzet tegen een lagere kosten is meer winst. Zo simpel kan het zijn.

Leave a Reply